Saya juga sediakan perkhidmatan percuma menghantar cerita baru kat blog ni terus ke email rakan2.

Tak sangka menang vokal terbaik - Jac

SEWAKTU berlangsungnya Anugerah Juara Lagu Ke-28 (AJL 28), ramai yang menelah Hafiz Suip bakal menyambung legasinya sebagai penerima Anugerah Vokal Terbaik untuk kali yang keempat.

Namun, takhta penyanyi berusia 24 tahun itu akhirnya dikembalikan kepada Jaclyn Victor yang sebelum ini pernah menerima anugerah itu ketika mendendangkan lagu Ceritera Cinta bersama Lah VE pada AJL 22 beberapa tahun lalu.

Ternyata terkejut dengan anugerah tersebut, Jaclyn yang mesra disapa Jac begitu bersyukur dengan pengiktirafan yang diterimanya itu. Ikuti temu bual bersama Jac sejurus selepas tamat AJL 28 yang berlangsung di Stadium Putra Bukit Jalil, Kuala Lumpur malam kelmarin.

Kosmo!: Tahniah Jac atas kemenangan anda menerusi anugerah Vokal Terbaik dalam AJL 28. Apakah perasaan anda apabila berjaya memecahkan legasi Hafiz setelah empat tahun dia menerima anugerah ini?

JAC: Pertama sekali, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada juri-juri yang telah memilih saya sebagai penerimaan Anugerah Vokal Terbaik. Sejujurnya, saya langsung tidak menyangka bakal membawa pulang anugerah ini kerana peminat mengenali saya sebagai penyanyi yang gemar membawakan lagu-lagu balada. Justeru, apabila dipilih, saya begitu bersyukur.

Bagaimanakah anda membuat persiapan dari segi vokal menjelang AJL 28?

Saya tidak meletakkan apa-apa harapan terhadap anugerah ini, jadi persiapan yang dilakukan sama sahaja dengan persiapan-persiapan saya apabila memasuki pertandingan sebelum ini. Saya dan kawan-kawan yang lain cuma mahu bergembira di atas pentas dan menyanyi untuk peminat-peminat saya.

Bercakap mengenai penyertaan rakan-rakan anda di atas pentas, boleh ceritakan bagaimana tercetusnya idea membawa lima penyanyi untuk mengiringi lagu Ikut Rentakku?

Idea untuk membawa Salamiah Hassan, Dina Nadzir, Adibah Noor, Atilia dan Elvira Arul datang apabila saya dan komposer lagu, Edry Abdul Halim berbincang untuk menghasilkan klip video bagi lagu ini. Saya mahukan elemen yang ringan dan menghiburkan. Jadi, cadangan untuk membawa mereka menyanyi pun tercetus.

Apakah perbezaan menyanyikan lagu berentak rancak berbanding lagu perlahan?

Saya akui, menyanyikan lagu berentak perlahan lebih sukar berbanding lagu rancak, tetapi, lagu Ikut Rentakku ini menuntut saya menggunakan pelbagai teknik vokal yang sedikit berbeza. Jadi, saya gembira kerana ia dapat dilihat menerusi anugerah yang diberikan ini.

Adakah anda merancang untuk menyanyikan lagu-lagu berentak rancak selepas ini?

Saya bermula sebagai penyanyi kelab dan lounge, jadi saya tidak mempunyai sebarang masalah untuk menyanyikan apa jenis lagu. Buat masa ini, saya menyerahkan segalanya kepada pihak pengurusan untuk menentukan hala tuju perjalanan album saya yang seterusnya.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...